Beeldend kunstenaar Julian A. heeft een contactverbod opgelegd gekregen. De 34-jarige Haagse kunstenaar mag geen contact opnemen met de vrouwen die aangifte tegen hem deden van seksueel wangedrag. Afgelopen vrijdag is hij door de rechter-commissaris voorgeleid op verdenking van onder meer aanranding en mishandeling.
Vorig jaar oktober publiceerde NRC een artikel over A. De krant zei dat zeker twintig vrouwen en mannen bij het dagblad bekend waren die zeggen slachtoffer te zijn geworden van verkrachting, aanranding, mishandeling, diefstal, stalking en/of intimidatie. NRC sprak met zo'n tachtig betrokkenen en verzamelde documenten en getuigenverklaringen. Zeker vijf vrouwen zouden aangifte hebben gedaan.
De rechter-commissaris heeft bevolen dat hij moet meewerken aan toezicht door reclassering en aan behandelingen. Die zijn naar inschatting van de reclassering nodig om recidive te voorkomen. De advocaat van de vrouwen die aangifte deden, is geïnformeerd over de voortgang van het onderzoek.
Na de publicatie van NRC reageerde de kunstwereld geschokt op de kwestie. Musea namen afstand van de kunstenaar, de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) schorste twee docenten die voorkwamen in het artikel van de krant. Directeur Arno van Roosmalen vertrok bij de Haagse kunstinstelling Stroom. Hij zou A. teveel podium hebben geboden, zo luidde de kritiek.
Volgens NRC waren kunstinstellingen, galeriehouders en onderwijsinstellingen herhaaldelijk gewaarschuwd voor het grensoverschrijdend gedrag van A., maar stond dit een succesvolle carrière voor de kunstenaar lange tijd niet in de weg.
Door: ANP